Roek


 

Roek

 

Orde - Familie Voorkomen
Zangvogels (Passeriformes) - Kraaien en Gaaien  (Corvidae) Broedvogel, Jaargast   → familie activiteit per week
Benamingen Status
Corvus frugilegus;  Rook;  Corneille freux;  Saatkrähe Zeldzaamheid: a   - Trend:  0/+    - Categorie:  Thans niet bedreigd
Kenmerken en voorkomen
Flinke zwarte vogel. Door de opvallende kale snavelbasis lijkt de snavel een stuk langer. Deze is dun, recht en puntig (dikker en stomp bij de zwarte kraai). Op de kop valt de  'puntige' kruin op (kopvorm zwarte kraai is op de kopvorm - rond en plat). Zitten 'losser' in de veren, vooral op de buik, dan zwarte kraai.

Roeken hebben een slechte naam. Dit komt vooral door de grote broedkolonies (wat geluid en uitwerpselen). Deze worden dan ook vaak verjaagd door de kap van nestbomen en/of verjaging door mensen (veel minder vaak dan door vestiging van een havik of buizerd in het nestbos). Zo'n kolonie valt vaak uiteen in kleinere kolonies op verschillende locaties en die trekken, zo blijkt, juist eerder naar stedelijk gebied dan dat ze daar verdwijnen. Had begin jaren negentig 21 procent van de roeken een nest in de bebouwde kom, tegenwoordig is dat maar liefst 51 procent. Het aandeel kolonies in bebouwd gebied steeg van 31 naar 58 procent. Met andere woorden: ruim de helft van de roeken broedt tegenwoordig in de bebouwde kom, die ‘maar’ 16 procent van het landoppervlak beslaat.

 

 

RL_B=Rode Lijst Broedvogels; RL_N=Rode Lijst Niet-broedvogels (doortrekkers en wintergasten); TREND: 0/+=stabiel of toegenomen afname in verspreiding of aantal voortplantende individuen, t/tt/ttt/tttt resp. matig, sterk, zeer sterk en maximaal afgenomen~; ZELDZAAMHEID: a=algemeen, z/zz/zzz resp. vrij zeldzaam, zeldzaam en zeer zeldzaam, x=afwezig. Voor meer uitleg, zie "Zoeken & Informatie".