Noordse witsnuitlibel


 

Noordse witsnuitlibel

 


Suborde - Familie Vliegtijd
Echte libellen (Anisoptera) - Korenbouten (Libellulidae) Van half april tot begin augustus (enkele waarnemingen in september en zelfs oktober)   → familie activiteit per week
Benamingen Status
Leucorrhinia rubicunda ; Ruby Whiteface; Leucorrhine rubiconde; Nordische Moosjungfer Zeldzaamheid: a - Trend: 0/+ - Categorie: Thans niet Bedreigd
Kenmerken en voorkomen
Vaak te vinden met de venwitsnuitlibel. Is wel minder zeldzaam. Vermoedelijk de vroegste witsnuitlibel.

Groter dan de venwitsnuit- , en even groot als de gevlekte witsnuitlibel. Een open deur is natuurlijk de witte snuit. Het achterlijf is donker met lichte vlekken; ♂ donker met rode vlekken; ♀ zwart met gele vlekken. Niet uitgekleurde ♂ is geel, maar heeft smaller achterlijf en dichterbij elkaar staande achterlijfsaanhangselen. Pterostigma uitgekleurde ♂ is roodbruin.

Lijkt op de venwitsnuitlibel, maar is (dus) een slagje groter en de vlekjes zijn groter en er zijn er meer van.

Bij ♂ bedekken de vlekken op S3, 6 en 7 doorgaans meer dan de helft van het segment (bij venwitsnuitlibel bedekt vlek op S3 minder dan de helft van het segment en de vlekken op S4 en 5 zijn klein en soms helemaal gereduceerd).

De ♀ heeft, in tegenstelling tot de venwitsnuitlibel geen kleine zijvlekjes op S3-5 en wel een brede band op de segmentgrens tussen S2 en 3. Verder zijn de de kleppen van de legschede aan de onderzijde van het achterlijf, bij de voorrand van S9, kenmerkend. Bij de noordse zijn deze zeer kort en niet zichtbaar. Bij de venwitsnuitlibel zijn ze zichtbaar maar klein en duidelijk uit elkaar staand. Voor de volledigheid: bij de gevlekte zijn deze zeer groot, breed en tegen elkaar aanliggend.

Tot slot valt de geheel gele voorrandader op, die bij de venwitsnuitlibel tot de knoop zwart is.

 

 

 

Trend: 0/+=stabiel of toegenomen afname in verspreiding of aantal voortplantende individuen, t/tt/ttt/tttt resp. matig, sterk, zeer sterk en maximaal afgenomen~; ZELDZAAMHEID: a=algemeen, z/zz/zzz resp. vrij zeldzaam, zeldzaam en zeer zeldzaam, x=afwezig. Voor meer uitleg, zie "Zoeken & Informatie".