Middelste bonte specht


 

Middelste bonte specht

 

Orde - Familie Voorkomen
Spechtvogels (Piciformes) - Spechten (Picidae) Broedvogel, jaargast   → familie activiteit per week
Benamingen Status
Dendrocoptes medius; Middle-spotted Woodpecker; Pic mar; Mittelspecht Zeldzaamheid: zz - Trend: 0/+ - Categorie: Thans niet bedreigd
Kenmerken en voorkomen
Net iets kleiner dan de grote bonte specht. In het veld is wat het eerst opvalt de rode kruin en de lichtrode (roze) anaalstreek (die overgaat in een geel getinte buik). Zit vaak dwars op (bemoste) takken met iets ineengedoken houding en afhangende staart. Juveniele grote bonte specht heeft ook een rode kruin (tot januari van hun 2e
levensjaar), maar geen rode anaalstreek. Bovendien loopt de zwarte band op de kop bij de middelste bonte specht niet door tot in de nek.

♂ of ♀: Let vooral op de kop. Bij de ♂ is de gehele kruin glanzend felrood met een scherpe begrenzing op het voorhoofd met de lichte voorhoofdsvlek en op het achterhoofd met de zwarte nek. Bij de ♀ is het rood fletser of zelfs vlekkerig en op het achterhoofd vervagend naar bruin of vuil goudkleurig met een onscherpe begrenzing naar de zwarte nek. Ook de lichte voorhoofdsvlek is niet zo duidelijk afgescheiden van het rood van de kruin.

MiBo's roffelen slechts uiterst zelden en daarom is dit geluid, in tegenstelling tot andere 'bonte' spechten, van weinig belang bij het vaststellen van de aanwezigheid van de soort. Hoewel ze meerdere geluiden maken zijn voor het vinden van MiBo's twee geluiden het belangrijkste: het zogenaamde 'bieken' (normale contactroep) en de balts-/territoriumroep. Het 'bieken' is de normale contactroepen wordt dus door beide geslachten gemaakt. Deze roep wordt veel vaker gebruikt dan de baltsroep en is daarom in veel gevallen de eerste aanwijzing voor de aanwezigheid van MiBo's.

 

 

RL_B=Rode Lijst Broedvogels; RL_N=Rode Lijst Niet-broedvogels (doortrekkers en wintergasten); TREND: 0/+=stabiel of toegenomen afname in verspreiding of aantal voortplantende individuen, t/tt/ttt/tttt resp. matig, sterk, zeer sterk en maximaal afgenomen~; ZELDZAAMHEID: a=algemeen, z/zz/zzz resp. vrij zeldzaam, zeldzaam en zeer zeldzaam, x=afwezig. Voor meer uitleg, zie "Zoeken & Informatie".